Ventilatsiooniseadme ettevalmistus talveks

Ventilatsiooniseadme ettevalmistamine talveks on lihtsamas versioonis igale seadme omanikule jõukohane ent mitte kõigil ei jagu selleks aega. Mõistlik on enne talve algust tellida seadme hooldus ja kontroll mõne kvalifitseeritud hooldusfirma käest. Mida aga täpsemalt teha kui soovite sügishooldust ise teha? Allpoolt leiate siis lühikese ülevaate, täpsem info on aga toodud seadmete juhendis.

ÕIGE ÕHUVOOL, KONDENSAADI PROBLEEMID
Õige õhuvoolu tagamiseks ja kondensaadi probleemide vältimiseks, on tähtis vahetada õhufiltrid õigel ajal. Filtreid vahetage vastavalt vajadusele või vähemalt kaks korda aastas, sügisel ja kevadel pärast õietolmu hooaega.

Mustad filtrid võivad põhjustada järgmisi probleeme:
1. Valed õhuhulgad ja sellest tulenevalt suuremad elektriarved.
2. Ventilatsiooniseadme sisse kogunev niiskus põhjustab pöörleva soojusvaheti rihma libisemist ja jäätumist talvel.

Õhufiltrite vahetamisega samal ajal kontrollige ka elektrikalorifeeri tööd (kas see lülitub sisse ja välja?) ja rootori rihma (kas see on pingul, ega ei ole katki?). Täpsemad juhised leiate seadmete hooldusjuhendist.

KASUTAMINE JAHEDAL AASTAAJAL
Sügisel, talvel ja kevadel tuleb ventilatsiooniseadme kasutamisel järgida neid põhimõtteid:
1. Kui inimesed viibivad ruumides, siis peab töötama tavakiirusel “HOME”.
2. Madalat “AWAY” kiirust võib kasutada lühiajaliselt juhul kui ruumides inimesi ei viibi.
3. Kui ruumides tekib palju niiskust, näiteks peale dušši all käimist või pesu pesemist, lülitage ventilatsiooniseade mõneks ajaks tööle suure “MAX” kiirusega. Seda selleks et vältida kondensaadi probleeme nii siseruumides (hallitus pesuruumi nurkades) kui ventilatsiooniseadmes endas (libisev rihm ja rootori jäätumine talvel). Kõige mugavam on siin kasutada juhtpaneeli või mobiiliäpi vastavat taimeri funktsiooni.
4. Soovitav sissepuhkeõhu temperatuur seadistage ruumiõhust paar kraadi madalamaks, näiteks +20 °C tavakiirusel ja +18 °C kui ruumid on tühjad.

TÄHELEPANU:
1. Kui ventilatsiooniagregaadiga on ühendatud leiliruumi väljatõmme, siis sauna kasutamise ajal peab see väljatõmme olema suletud.
2. Kui ventilatsiooniagregaadiga on ühendatud köögikubu, siis tuleb talveks elektriline järelküte kindlasti sisse lülitada.
3. Väga külma ilma korral kontrollige õues olevaid õhuvõtu ja väljaviske reste. Lumest või jääst ummistunud rest võib põhjustada soojusvaheti jäätumist ja rootori rihma ohtlikku kulumist ning lõpuks rihma purunemist.

CLIOX OÜ  |  Tähe 131c, Tartu 50107  |  Tel. 7366460  |  info@cliox.ee